Column Ronald Lammers

Voor mijn werk moet ik dagelijks in Utrecht of Waalwijk zijn. Mijn vrouw heeft een eigen verloskundigenpraktijk. We wonen hier in de wijk, sinds een jaar of 12. En we hebben kinderen, drie jongens tussen de 5 en 10 jaar oud. Die doen ook van alles. Kortom, een goed gevuld leven. 

Sinds 2013 ben ik onderdeel van de organisatie van de Haagse Beemden Loop. Waarom? Het leek me leuk om vrijwilligerswerk te doen. Binnen de wijk maar niet iets waarbij je direct wekelijks of nog vaker allerlei “verplichtingen” hebt. De Haagse Beemden Loop kende ik uiteraard, al liep ik maar een keer mee. In het Haagse Beemden Nieuws las ik dat ze op zoek waren naar bestuursleden. Contact gelegd, en zie, 6 jaar later zit ik er nog steeds.

Regelmatig vertrokken bestuursleden, maar altijd doken weer nieuwe gezichten op om de lege plekken in te vullen. Leuk clubje mensen, grotendeels woonachtig in onze wijk. Wisselende achtergronden, soms botsingen tussen generaties en karakters. Vaak gingen dingen goed, en soms bleken zaken niet zo goed geregeld als vooraf gehoopt en afgesproken. Maar over het algemeen lukte het ons elk jaar wel weer een evenement uit de grond te stampen waar onze wijk best trots op mag zijn.

De afgelopen jaren zat het tegen. Dat kwam vooral door het weer. Twee jaar achter elkaar kwam de temperatuur op de dag van de loop boven de 30 graden uit. Buiten de extra maatregelen die we hierdoor moesten treffen, had dit vooral impact op het aantal lopers. Want ja, we kunnen allemaal wel iets beters verzinnen dan gaan hardlopen midden op de dag bij 30 graden. 
Het kunnen/mogen organiseren van een evenement is er ook niet eenvoudiger op geworden. De gemeente en andere instanties hebben ieder een waslijst aan voorwaarden en eisen. Hoewel logisch en terecht, legt dit een grote druk op ons als organisatie.

We regelen dit allemaal in onze vrije tijd, in avonduren en tijdens weekends. Met alle liefde, maar ook met de hoop dat er iets tegenover staat: zo veel mogelijk lopers op 26 mei! Waarom?

Omdat we er gedurende het hele jaar veel energie in steken om alles zo goed mogelijk voor onze lopers en bezoekers te regelen. 
Omdat we vinden dat onze wijk een mooi evenement verdient waar zo veel mogelijk bewoners plezier aan beleven.
Omdat we willen dat er na deze 30e jubileum editie nog velen volgen.
Kortom, kom ook naar de Heksendans op 26 mei! Het liefst als loper. Zit dat er niet in, kom dan gewoon eens kijken. Mijn persoonlijke kijktip: de Kidsrun die start om 11 uur. Fantastisch gezicht om alle kinderen te zien rennen. Ook dit jaar weer met een aantal stoere obstakels op het terrein van BSV Boeimeer, voor wie het aandurft. Garantie op blije gezichten.
Je kunt blijven staan om de deelnemers aan de Obstacle Trail Run langs te zien komen, vanaf 12 uur. Dan snel door naar de Asterdplas om de waterhindernis te bekijken, vanaf ongeveer 12:30. En daarna terug richting ons evenemententerrein bij Tennisvereniging Heksenwiel, om de lopers aan de 15, 10 en 5 kilometer aan te moedigen of om te relaxen op het terras met een drankje.
Zelf ben ik de hele dag op het parcours te vinden. Mijn kinderen van 8 en 10 helpen de hele dag mee. Samen met mij de spullen van de waterposten wegbrengen in de ochtend. Daarna meehelpen met het uitdelen van medailles, klaarleggen van fruit, inschenken van waterbekers, enz enz. Er zal ongetwijfeld tijd overblijven voor een ijsje of een uitstapje naar het springkussen.

Wellicht komt u ze die dag tegen. Neem een momentje om te zien hoe ze bezig zijn. Daar wordt je blij van. 

Maak er een mooie dag van!
 
Ronald Lammers

Coordinator Parcours en Veiligheid
Stichting Haase Beemden Loop