Geschiedenis

Toen de ringweg om de Haagse Beemden in 1989 was voltooid, werd bij de officiële opening, door toenmalig wethouder mevrouw Rattink, het idee geopperd om een sportevenement in de woonwijk op te zetten. Dit om de bewoners van de Haagse Beemden op een gezellige en sportieve manier met elkaar te verbinden en als visitekaartje voor de mooie en groene woonwijk die de Haagse Beemden is.

Een groep enthousiaste hardlopers heeft dit idee verder uitgewerkt en de eerste Haagse Beemden Loop op zondag 6 mei 1990 was een feit. Deze eerste editie was direct een groot succes.

geschiedenis haagse beemden loopEr stonden, bij een tropische temperatuur van maar liefst 28 graden, een dikke 700 deelnemers aan de start, onder grote publieke belangstelling. Op die eerste zondag in mei 1990 is er een stevig fundament voor de Haagse Beemden Loop gelegd, dat in de loop der jaren alleen nog maar sterker is geworden.

De eerste jaren bestonden de afstanden uit de 10 km, 15 km en de Familieloop. Na verloop van tijd is de 5 km toegevoegd, ook voor wheelers, en sinds 2014, ter ere van het 25-jarig jubileum, de Trail Run. Sinds 2016 is de naam hiervan veranderd in Obstacle Trail Run en is de Familieloop omgedoopt tot Kidsrun.

Na een groot aantal jaren de Somerweide, vervolgens de terreinen rond de Texas Hoeve en de laatste paar jaar het voorplein van winkelcentrum Heksenwiel als evenemententerrein te hebben gehad, vindt het evenement nu plaats op en voor het terrein van B.S.V. Boeimeer (Heksendans 4, 4823 JX Breda). Deze locatie biedt alle faciliteiten die nodig zijn voor een hardloopevenement en heeft tevens mogelijkheden om de Haagse Beemden Loop verder te laten groeien.

Mede door het vertrouwen van onze sponsors kan de organisatie aan lopers en publiek op veel fronten kwaliteit bieden: van verzorging tot een herinnering, een laag inschrijfgeld en een gezellige ambiance rond de start/finish-locatie. Uitgangspunt van de organisatie is dan ook dat iedere deelnemer, van de nummer één tot de laatste binnenkomer, een goed gevoel aan de Haagse Beemden Loop overhoudt. Naast het sportieve gedeelte biedt de Haagse Beemden Loop ook een omlijstend programma aan dat zowel door publiek en hardlopers wordt gewaardeerd.

De Haagse Beemden Loop maakt deel uit van het Bredase VVV Evenementenfonds, uniek in Nederland. Alle grote Bredase non-profit evenementen die hier lid van zijn, kunnen kennis en ideeën met elkaar uitwisselen en krijgen publicitaire en facilitaire ondersteuning van het VVV-Evenementenbureau.